Mislukte staatsgreep

Die Recip Erdogan toch. De ondeugd. Een beetje de Europese Unie sarren door op grote schaal herdenkingen van de mislukte staatsgreep te organiseren in lidstaten waar dat gevoelig ligt. Vaak landen waar veel nationalistische Turken wonen die je lekker kunt opjutten om te rellen mocht dat nodig zijn. En als dat dan ook daadwerkelijk gebeurt, de vermoorde onschuld spelen. Remember Rotterdam Recip. Opzichtig. Kinderachtig. Kleutergedrag.

Onze politieke leiders waren de afgelopen week dag en nacht in touw om al die Turkse hoogwaardigheidsbekleders buiten de deur te houden, die maar niet wilden begrijpen waarom ze niet welkom waren in ons land. Zo was de Turkse vicepremier met de toepasselijke naam Türkes stellig van plan een herdenking in Apeldoorn bij te wonen. Van mij had het gemogen. Maar alleen als hij Apeldoorn op de kaart van Nederland had kunnen aanwijzen. Hij kwam niet.

Het herdenken van deze historische gebeurtenis is natuurlijk volkomen legitiem. Het gebeurt niet elke dag dat een militaire coup zo faliekant mislukt. Zelfs in een willekeurige bananenrepubliek gaat een staatsgreep er toch een stuk professioneler aan toe. Daar pakken ze in ieder geval de grote leider op. Of schieten hem neer. Dat is toch de kern van een staatsgreep. De macht grijpen. Dat mislukte in Turkije grandioos omdat Erdogan op het moment suprême net een weekendje op vakantie was. Je zou bijna aan boze opzet denken. Stelletje amateurs, die Turkse coupplegers.

Ook heb ik de indruk dat vooral Turken van buiten Turkije begaan zijn met de mislukte staatsgreep. In Turkije zelf weten de mensen inmiddels wel beter. Erdogan is een toneelspeler. Een rookmagiër. Hij laat ons zien wat hij ons wil laten zien. En dus zien wij een mislukte staatsgreep. Terwijl de staatsgreep juist uiterst succesvol verlopen is. Voor Erdogan en zijn kameraden dan. Politieke tegenstanders opgepakt. Gülen-aanhangers gemarginaliseerd. Rechters, journalisten, politieagenten en onderwijzers ontslagen. Het leger gezuiverd. En als klapstuk het volk verleid de grondwet te wijzigen zodat de president nog meer macht krijgt dan hij al had. Zo doe je dat. Een staatsgreep plegen. Dus hoezo mislukt?

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Actualiteit, Politiek, Religie en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s